Djurens rätt

"Kosmetikatester på djur
Kosmetika och hygienprodukter av olika slag testas i stor utsträckning på djur, men kosmetikatesterna har mött så starkt motstånd att de är på väg att fasas ut. EU har beslutat att förbjuda kosmetikatester inom unionen och även handel med djurtestad kosmetika.(2) Men förbudet innehåller undantag för djurtester där alternativ ännu inte tagits fram.

Redan 1992 fattade EU sitt första beslut om att förbjuda handel med djurtestad kosmetika och förbjöd även kosmetikatester på djur i medlemsländerna. Frågan avgjordes dock först 2004. Handelsförbudet och djurtestförbudet trädde i kraft 2009 med undantag för tre djurtester som fått dispens till 2013, då EU-kommissionen ska undersöka om det finns alternativa testmetoder som kan ersätta djurförsöken. Djurens Rätt har drivit kampanjer mot kosmetikatester på djur ända sedan 1970-talet, i samverkan med organisationer i olika länder."

Visst det har införts en lag som säger att det är förbjudet att testa konsmetika på djur och handel av djurtestade kosmetikaprodukter, men kan vi vara säkra på att detta följs? Nej det tror jag verkligen inte för om alla hade följt lagen hade väl inte dom som faktiskt följer det varit så noga med att skriva "EJ DJURTESTAT" på sina förpackningar? Jag menar att om alla följde detta hade vi kunnat känna oss trygga och veta att inget smink vi köper är djurtestat, men det är vi inte. Dom kan lätt kringå systemet och i stället för att testa en framställd produkt på djuret så testar de varje substans för sig, och då har dom helt plötsligt inte testat en kosmetika produkt på djuret utan bara substaner. Eller har jag fel? Så tror jag nömligen att det går till idag. Och jag tycker det är sjukt rent ut sagt. Alltså, visst om man testar en livsnödvändig medicin för tex. cancerbehandling eller för någon annan dödshotande sjukdom, men vad i helvete ska djuren lida för att vi vill vara snygga för? Ja, ni hör själva hur det låter? Ett djur föds upp för att lida den kotsa period den kommer leva, och sedan avlivas de? Hur humant är detta?

Djurens rätt

Kommentarer
Postat av: Sandra

Jossan vilken underbart genomtänkt inläggs text :p Men det är en bra länk tycker jag fast det är ju EU som har gjort det sämre för våra djur. Innan vi gick med i EU fick inte den belgisk blåa kossor importeras eller användas i avel vilket man kan göra nu...

2010-02-05 @ 09:24:01
URL: http://genmodifiering.blogspot.com/
Postat av: Jonas

Det är ju ändå bra att EU har förbjudit vissa djurförsök, även om undantagen känns underliga. Vi som konsumenter har precis som du skriver ganska stor makt, men kan ändå bli lurade. Finns det någon väg ur detta? Finns det någon märkning, liknande KRAV, för "Ej djurtestat" eller är det upp till varje producent att skriva det på sin kosmetika?

2010-02-17 @ 15:07:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0